Samenvatting van de Online Les van Zondag 5 februari 2023

Samenvatting van de Online Les van Zondag 5 februari 2023

Lieve mensen,
de inhoud van deze les is zo mooi en waardevol dat we hem graag met lezers willen delen.

Sharon: Welkom iedereen bij onze maandelijkse online Net van Licht-les. Vandaag zijn bij ons Christa uit Zuid-Afrika, Peggy uit het Oosten van de Verenigde Staten, ik zelf vanuit het Westen van de Verenigde Staten en Ingvild uit Noorwegen.

Ingvild: houdt de Net van Licht-meditatie.

Sharon: Dank je Ingvild, dank je. We komen maandelijks op deze manier bij elkaar om te leren en om wat we leren met elkaar te delen. We komen maandelijks ook vele keren bij elkaar via Zoomgroepen en in groepen met persoonlijk contact en we zullen binnenkort in grotere Bijeenkomsten bij elkaar komen. Ons doel is altijd hetzelfde: om ons contact met het Goddelijke te verdiepen, onze verbinding met het Goddelijke in onszelf en en het Goddelijk in de ander te verdiepen. En ook de verbinding met de aanwezigheid van het Goddelijke in alles wat op aarde leeft. We hebben geleerd dat we reservoirs zijn voor verbindingen met de Ene Liefde en dat alles wat we doen deze connectie vergroot en koestert, wat ons steeds gelukkiger en blijer maakt en vreugde verspreidt waar we ook zijn. Vandaag gaan we het hebben over hoe het is om met deze Yin-energie te leven, wat het betekent om dit verankeringspunt van het Net van Licht op Aarde te zijn. Wat het betekent om een vat vol van constant vloeiende liefde te zijn: gevend, gevend en heling ontvangend en om te worden geheeld.

Christa uit Zuid-Afrika stuurde me een heel eerlijke en oprechte e-mail. Zij werkt met vrouwen in Zuid-Afrika en uit haar vraag sprak zo’n groot verlangen om te begrijpen, dat ik haar gevraagd heb bij onze online les te komen. Christa kun je ons een beetje daarover vertellen, waar je staat en wat je van ons wil leren?

Christa: veel dank, dankjewel Sharon. Wat een privilege om hier te mogen zijn en deze wijsheid te mogen krijgen. Mijn vraag is oprecht. Ik ben echt met Yin aan het werk, met de boeken en de lessen. Ik ben bezig ernaar te leven, het te belichamen en te zijn. Niet af en toe een momentje, maar het echt te omarmen in mijn werk. Ik werk met vrouwen, ik doe veel aan de ontwikkeling van leiderschap en ik sta veel in contact met vrouwen. Ik ben op zoek naar een manier om het praktisch toepasbaar te maken. Niet direct binnen de context van de Grootmoeders- maar meer over het Yin-principe. Om vrouwen ervan bewust te maken dat ze vaten van Yin-energie zijn, om voorzichtig deze terminologie en ideeën bij hen te introduceren. Ik wil weten wat ik moet antwoorden als ze vragen: maar wat betekent dat? Ik wil het in de praktijk begrijpelijk maken, niet alleen energetisch, hoe het eruit ziet als ik zeg dat ik een vat van Yin-energie ben. Hoe houd ik dat vast?
Zuid-Afrika waar ik vandaan kom heeft een van de hoogste percentages op gender gebaseerd misbruik van de wereld, dus hoe kunnen vrouwen in hun kracht blijven staan, het misbruik niet pikken en toch een vat van Yin zijn ?

Omdat vrouwen soms aan me vragen: “Als ik standvastig moet zijn, betekent dat dan dat ik stil moet zijn? Niets moet doen? Dat ik omvat? Maar wat moet ik dan omvatten? Hoe moet ik daarop antwoorden? Dit probleem is praktische realiteit. De vraag is: wat moet ik wel of niet doen als ik in mijn rol van ankerpunt voor Yin en van Yin-energie de wereld in stap?

Sharon: Dank je Christa, ik kreeg juist gisteren van Bilge uit Turkije een soortgelijke vraag. Zij en ik spraken een tijdje en daarna zei ze “Oh, ik denk dat je bedoelt dat je “grote mama” wordt. Ik moest lachen, maar besefte dat het helemaal waar is. De pijn die vrouwen voelen, komt doordat ze zich vanbinnen niet realiseren hoe sterk en krachtig ze verenigd zijn met de Levenskracht. Vrouwen belichamen de Shakti-levenskracht, en dat is geen klein iets. Al dat roepen, schreeuwen en slaan dat mannen doen, heeft niets te maken met die elementaire levenskracht. Ik zal nog een paar dingen zeggen en dan geef ik het woord aan Ingvild en Peggy.

Het is niet per ongeluk dat vrouwen kinderen baren. Het is geen toeval dat de meeste helers vrouwen zijn. Wij zijn van nature helers, wij zijn degenen die bij het zieke kind zitten, wij zijn degenen die bij de stervende ouders zitten, wij zijn degenen die naar anderen in onze gemeenschappen uitreiken en zorg dragen voor anderen. Wij hebben dat vermogen omdat we opslagplaatsen zijn van Yin-energie, deze levensenergie voor de Aarde. Wij zijn met levenskracht begiftigd en omdat we dat zijn helpen we voortdurend en geven we het weg. Vanbinnen zitten we vol met deze leven-koesterende levensenergie — dit is wie we zijn. Als vrouwen meer en meer tot het besef komen en erkennen wie ze zijn, en dat op natuurlijke wijze gebeurt, dan zal iedere vrouw gaan bloeien zoals zij voorbestemd is om tot bloei te komen. Zij zal bloeien als de bloem die zij is en iedere vrouw is uniek. Geen twee bloemen zijn precies hetzelfde. Dus.. ze moet leren hoe ze kan naar binnen keren om te ontvangen. Je kunt alle meditaties gebruiken die de Grootmoeders ons hebben gegeven. (toegankelijk via de netoflight.org website). Doe dat alsjeblieft! Je mag de woorden veranderen, je kunt het doen zoals je wilt, de Grootmoeders zijn niet jaloers en ze vragen je niet om je tot hen te richten. Het kan ze niet schelen tot welke vorm van het Goddelijke je je richt. Zij zeggen: roep het Goddelijke aan, probeer niet om alleen door dit leven te gaan. Het is te zwaar zonder hulp, dus roep ze aan! Ze zeiden, als je ons roept zullen we je leiden naar wat voor jou de beste bron is om uit te tappen. Ze kunnen je naar een bepaalde vorm van het Goddelijke leiden, een bepaalde discipline, een bepaalde Sadhana, een geloof, wat dan ook of ze kunnen rechtstreeks met jou werken, ze zijn gekomen om ons in onze kracht te zetten en ons te laten ontwaken en de kracht binnenin ons te ontdekken. Daarna om mannen te helpen dezelfde kracht in henzelf te ontdekken. Maar wij vrouwen moeten de leiding nemen, er is geen andere manier. De mannen kunnen dat niet, want ze zijn niet gevuld. Zij zijn over het algemeen veel leger. Ze zijn nu uit balans en missen deze vrede, die blijvende levenskracht die gemakkelijk in hen stroomt.

Peggy: Ik heb hier veel gedachten over, ze gaan een beetje alle kanten op omdat Christa’s vragen zo aangrijpend waren en toen ik over de vragen nadacht raakten ze heel wat aan van binnen, er kwam veel naar boven. Sommige vragen brachten gedachten naar boven over het feit dat vrouwen de dragers van nieuwe leven zijn. In mijn vroegere professionele leven als verloskundige ben ik bij de geboorte van honderden baby’s aanwezig geweest en ik was altijd verbaasd over wat er gebeurde. Dat vrouwen als dragers van leven, het nieuwe leven voortbrachten. Vrouwen als dragers van Nieuw Leven en niet alleen nieuw leven, maar van alles. Dat veelomvattende concept houdt me nu al tientallen jaren bezig. Een van mijn eerste mentoren was een lieve Indiase man en hij had een poster in zijn kantoor hangen waar deze tekst op stond. “Alle wonderen die je zoekt bevinden zich in jezelf”. En dat raakte me diep vanbinnen, maar ik had geen idee wat het betekende. Ik wist dat het heel belangrijk was, maar ik kon niet begrijpen wat het betekende. Later in mijn leven sprak mijn lieve vriendin Doris van de kansel over hoe wij als vrouwen alles bevatten en ook alles kunnen hebben. En dat deed me weer denken aan wat mijn vriend uit mijn luchtmacht-dagen op die poster zei: “Alle wonderen die je zoekt zijn in jezelf”. Toen Doris zei ”wij bevatten het allemaal”, voegden al die ideeën over containers/dragers zich samen, ze hebben een belangrijk deel van mijn leven niet alleen mijn denken bepaald, maar ook mijn handelen en mijn experimenten. Ik heb het gevoel dat ik zelf ervaringen heb opgedaan die mijn vaardigheid heeft helpen ontwikkelen om alles te omvatten. Ik denk dat je daarop doelt Christa. Hoe doe je het? Het klinkt geweldig maar hoe dan, hoe werkt het in de praktijk? En misschien kan nu Ingvild er iets over zeggen, dan kan ik daar weer op in gaan en kunnen we de discussie voortzetten.

Ingvild: Ik heb er deze week ook veel over nagedacht en mijn gedachten gingen ook alle kanten op, maar wat me het meest opviel is dat de boodschappen van de Grootmoeders mij een bewustzijn hebben gegeven van de Yin energie. Ik kan heel bewust “Ja” zeggen tegen dat deel in mij. Dat had ik nog nergens anders gehoord. Het is ook nodig om bewust ja daartegen te zeggen, want we brengen allemaal verschillende energieën mee in verschillende situaties, soms zijn we gestresst, speelt er dit of dat, maar als we diep ademhalen en observeren, zoals de Grootmoeders zeggen, dan helpen de Grootmoeders ons. Het Net van Licht aanroepen kalmeert me.  Het haalt de angst weg en zorgt dat ik de energie van wat ik ook tegenkom, niet in me hoef op te nemen. Een voorbeeld: Ik was laatst in een winkel en kon de energie van de man die naast me stond heel duidelijk voelen. Hij was zo kwaad, zijn kwaadheid kwam steeds op me af en de man was er zich waarschijnlijk niet eens van bewust dat hij die kwaadheid uitstraalde. Hij was gewoon in zijn eigen wereld. En in plaats van daarop te reageren dacht ik: “Grootmoeders houd hem vast, omvat hem”, en ik werd zoveel rustiger en hoewel ik de boosheid nog voelde, kon ik die accepteren en van me af laten vloeien. Ik hoefde zijn boosheid niet bij me te houden. Ja, ik ben een container/drager, en het veranderde de hele situatie. Door dit soort praktische dingen ervaar ik wat het is om een vat te zijn. Ik kan de energieën om me heen laten voor wat ze zijn en ze in het Net van Licht op een rustige manier tegemoet treden.

Peggy: Ingvild, ik denk dat dit een prachtige manier is om samen te vatten hoe je in een praktische situatie om kan gaan met zoiets herkenbaars, een man die naast je staat, zodat je zijn energie voelt uitstralen, dat is gewoonlijk geen prettige ervaring. Je kon er toch naast blijven staan en rustig blijven. Je brengt het idee op wat we kunnen doen en het is een beetje ironisch dat we hier ons afvragen wat we moeten doen, terwijl het doel juist is om te zijn en daar mee om te gaan. Christa geeft aan dat het om het praktisch toepassen gaat en ik had een idee over dingen die ik doe en die vergelijkbaar zijn met wat jij doet, Ingvild. Het klinkt wat simpel en dat is het ook maar het helpt me wel. Ik noem het mijn ABC’ tjes als ik me mentaal in mijn hoofd bevind in plaats van in mijn hart alles te omvatten.  In plaats daarvan reageer ik veroordelend en denk dingen als “Waarom kan hij zijn woede niet ergens anders uiten?” Dat is mijn reactie meestal als ik met iemands nare emoties in aanraking kom. Dus begon ik met mijn ABC-tjes, A is Asking/(Vragen), B is Breathing/(Ademen) en C is Centering/(Centreren), dat is mijn ABC.
Eerst vraag ik de Grootmoeders, het Goddelijke om de situatie over te nemen. Ik kan dit ook op een andere manier uitleggen: ik kan mijn radio op een ander station afstemmen, op een zender die niet hier bovenin mijn hoofd zit, maar één die meer op het hart gericht is en die liefdevol alles kan omvatten. Dan adem ik in met als doel om weer terug in mijn lichaam te komen. Omdat we gevraagd worden de  boodschappen van de Grootmoeders te belichamen en dat kunnen we niet met al dat gedoe in ons hoofd. Belichamen betekent dat we het moeten voelen en verankeren, daar hebben we deze lichamen voor. Het ademen helpt ons erg goed om te verankeren en de C is centreren. Dus , ik adem en word me weer bewust van mijn lichaam en dan voel ik me in mijn hart gecentreerd waar de veroordelende reactie transformeert tot mededogen. Het centreren staat me toe om mededogen te voelen zodat ik niet in dezelfde mentale staat van zijn hoef te geraken als die ander. Ik hoef de positie van de persoon naast me, die duidelijk niet gelukkig is en niet lekker in zijn vel zit, niet te spiegelen. Christa, helpt dit je iets?

Christa: Oh ja, heel erg, dank je wel. Het helpt me heel goed, en het bevestigt me in de richting die ik al uitga, maar ik wilde het toch vragen want ik ben nog steeds aan het leren en bezig de lessen te internaliseren, dus het help veel om praktijkervaringen te horen. Terwijl je sprak kwam er ook een zin in me op, de vraag, “Wat zou liefde doen?” Dat ontstak een vonk in me. Wat zou liefde doen, in het voorbeeld dat Ingvild en ook Peggy gaven? In plaats van een veroordelende reactie van Yang energie, dat ongecontroleerde uitbarsten, wat zou liefde doen? Die vraag, daar ga ik bij stilstaan.

Wat ook helpt is de herinnering dat wij “het” zijn, dat we het al in ons hebben, dus het er van bewust worden en het ontwaken van deze herinnering is ook een grote hulp. Want ik denk aan vrouwen die boos zijn, die pijn hebben, die het gevoel hebben tegen de hele wereld te moeten vechten, vrouwen die nog niet ontwaakt zijn en die hun gelijk moeten bewijzen. Voor hen, ik moet ze helpen, ze hiermee in aanraking brengen, ze een alternatief bieden, om te kunnen zeggen “maar het kan ook anders” en wellicht komen de lessen van de Grootmoeders dan van pas en kan ik ze ervan bewust maken dat ze ook een andere keuze kunnen maken.

Dus, mijn vraag is: hoe kan ik vrouwen helpen? Is onderwijs de beste manier om dit te doen? Hoe maak je vrouwen ervan bewust dat ze een keuze hebben of van het feit dat ze werkelijk een Yin-drager zijn. Dat ze beginnen te begrijpen dat ze iets anders kunnen doen, dat ze niet hoeven te vechten. Wat ik om me heen zie is dat mannen erg ongelukkig, boos en zwak zijn en dat vrouwen meer en meer de mannelijke rol op zich nemen. Zoals verantwoordelijkheid dragen en het geld binnen brengen, voor de kinderen zorgen, dingen repareren, steeds druk dingen aan het doen zijn zodat ze zichzelf geen tijd en ruimte meer gunnen om in de Yin-energie te zijn. Want het leven is zwaar en ze moeten overleven. Het zou erg helpen als jullie daar je gedachten over willen delen.

Sharon: Een van de dingen waar jullie opnieuw naar kunnen kijken is het begrip ‘Mongen’ dat de Grootmoeders in het tweede boek (Een oproep van de Grootmoeders) hebben geïntroduceerd. Vaak helpt het vrouwen als ze deze term ‘Mongen’ gebruiken voor de combinatie man-jongen. Ze zijn vast komen te zitten op die plek en ze zijn niet in staat om echt de stap naar het man zijn te zetten, een man te zijn die het beste voorheeft met zijn gemeenschap en met zijn familie. Hij is vastgelopen in het egoïsme van de kleine jongen, ‘ikke, ikke’  en de Grootmoeders vertellen ons hoe je daarmee kunt omgaan. In feite helpt het vrouwen als ze kunnen zien dat in dat grote mannenlichaam, met die grote mond, die krachtige vuisten en zo, een klein jongetje hopeloos vast zit. Dat beeld helpt om ons uit die strijd terug te trekken. Je kunt niet vechten met een 2-jarige, daar kun je niet van winnen. Je moet je realiseren “O, dat is een 2-jarige, dat is wat er aan de hand is”.

Ingvild: Ik denk ook aan de Godin en aan het Goddelijk Vrouwelijke, dat vrouwen die Goddelijke energie zouden moeten eren en ook die immense kracht, die Yin kracht is. Sharon spreekt daar veel over in het vierde boek, De Terugkeer van de Moeder, terug naar liefde, en de godinnen energie, de namen van de Godinnen die uitgesproken dienen te worden. Die op handen zijnde Yin-kracht waar je in het begin over sprak, ik denk dat het ook heel goed voor vrouwen is daarover te horen. Toen ik het las dacht ik:  “O ja, Freya, de Noorse liefdesgodin”, ja en ik sprak haar naam vaak uit. Vrouwen hebben deze kracht in zich en dat is al eeuwen niet onderkend. Ik wil nog een ding zeggen: we hebben het vaak over ‘doen’, maar het kost tijd om van het ‘doen’ naar het  ‘zijn’ te gaan. Ik heb een klein kaartje dat ik van de Engelse Bijeenkomst heb meegenomen. Het ligt naast mijn bed. Er staat op: “Stap in het licht en maak het je eigen”. Ik kijk daar al jaren naar, en heel langzaam dringt het tot me door dat het niet iets is om te ‘doen’, maar dat het gaat om te ‘zijn’. Ik moet mij het licht toe-eigenen.

Peggy: Ik weet niet of dit je laatste vraag echt beantwoordt Christa, maar ik was zo getroffen in boek twee (Een oproep van de Grootmoeders), waarin Sharon schreef over Yin als het Moederschip, het vat, dat was zo’n sterk beeld voor mij. Ik denk dat we op drift geraakt zijn op zee en dat er allerlei geraas klinkt, een storm met veel hoge golven en dat wij als we ons realiseren wie we zijn, de grootsheid van ons wezen, dat wij de storm omvatten, dat wij de golven omvatten, dat we de prachtige regenboog kunnen omvatten, dat wij alles omvatten. En dat als de storm op zijn hoogtepunt is — en dat is een waardeoordeel dat we met onze angstige ego’s eraan geven — we altijd onze toevlucht kunnen nemen tot dat Moederschip. Herinner je het Moederschip, wij omvatten het al.  Wij zijn het Yin; wij zijn het moederschip, en het vat wordt niet beïnvloed door wat erbinnen gebeurt. Het is zo’n krachtig concept: voor de drager maakt het niet uit of hij water of room bevat. Een pot maakt het niet uit of er aarde, een bloem of een klein boompje in zit. Het heeft op de drager geen invloed. Het is geen kwestie van ontkenning of je ogen ervoor sluiten, of als een struisvogel je hoofd in het zand steken, zodat je het probleem niet hoeft aan te pakken. Het is gewoon de realisatie dat je in plaats van het naar je toe te trekken, je jezelf kunt uitbreiden omdat je werkelijk alles omvat. Ik vind het idee om een 50-jarige man, te beschouwen als een 2-jarige die een driftbui heeft, geweldig. Hij is totaal de controle kwijt en dat is vrij zielig en een deel van hem weet dat ook. Misschien kunnen wij de Grote Moeder zijn en een deel van ons kan figuurlijk een arm om hem heen slaan en hem onze liefde geven. Misschien doen we dat niet met onze echte armen, maar energetisch vanuit ons hart en misschien zal hij zelfs dat kunnen voelen.

Sharon: Laten we een paar minuten samen zitten en het de Grootmoeders vragen. Al deze woorden zijn goud, ze zijn erg waardevol en ieder van ons heeft vandaag vanuit het hart tot elkaar gesproken  om iedereen te helpen. Wie dit dan ook hoort of kan gebruiken of erdoor in vervoering wordt gebracht, laten we samen zitten en de Goddelijke aanwezigheid uitnodigen.
Hoe je er ook over denkt, ik zal de naam Grootmoeders uitspreken omdat de Grootmoeders de vorm van het Goddelijke zijn die ons samen heeft gebracht om dit te leren en zij werken samen met alle vormen van het Goddelijke. Dus alle vormen zijn hier. Dankbaar roepen we de vorm van het Goddelijke aan die binnen in ons aanwezig is. Wees nieuwsgierig, bereidwillig, blij om te leren en te zijn. Laat jezelf nu vastgehouden worden, laat je dragen. Je hoeft niets te doen. Er is veel informatie en er zijn veel gevoelens en er is zelfs wijsheid tussen ons uitgewisseld vandaag en het sijpelt door naar binnen. We vragen het Goddelijke om daar de leiding in te nemen zodat alles kan doordringen naar waar het ‘t meest nodig is. De Grootmoeders hebben ons beloofd dat we altijd zullen leren, altijd zullen groeien en altijd meer liefde zullen kunnen opnemen.
Ons vermogen om liefde te ontvangen groeit ieder moment, met elke ademhaling, dus wees je ervan bewust dat er – doordat je ademhaalt – er meer liefde in je wordt geplant en vastgezet. Je wordt ermee gevuld zonder dat je daar zicht op hebt. Het gaat veel verder dan het brein kan bevatten. Het leren is groots en ons vermogen tot het ontvangen van liefde is zo enorm geworden dat we er geen zicht meer op hebben. Het is enorm, we laten onszelf daar nu in drijven, we laten ons nu omhullen door liefde. We laten ons wiegen en vasthouden, we ademen het in, al het goede dat onze naam draagt, alles waarvoor we klaar zijn, om nu te leren. We leren al datgene waar we klaar voor zijn om nu te leren.

En voel maar hoe je lichaam aanvoelt, het lichaam helpt altijd, het is altijd klaar om ons te laten leren en alles wat wij hoeven te zeggen is ‘Oh, hoe voel ik me nu? Wat voel ik nu?’
Dus, merk op wat je voelt. Het kan fysiek zijn, het kan een beeld zijn, het kan een temperatuur verschil zijn, of het gevoel van een weefsel, een zachtheid of hardheid, het kan een herinnering zijn, een lied — laat het gaan, laat het komen — en ontvang en weet dat er een prachtig antwoord is, voor iedere vraag die je hebt en die zal komen, het moet wel. Een pure hartenwens is onweerstaanbaar voor het Goddelijke, wat je het liefste wenst zal je worden gegeven. Dus, we vragen nu om meer te mogen leren en meer te mogen liefhebben en zachter te mogen worden, groter te mogen worden, en voel dan je lichaam.

Laten we eerst, voor we deze sessie beëindigen, uitspreken wat we nu voelen zodat we in dit verwerken van gevoelens kunnen blijven.
Ik voel een soort van golvende, dwarrelende, zacht-makende energie die aan komt rollen.
Iedereen, deel wat je voelt, alsjeblieft.

Peggy: Ik heb het gevoel alsof ik gewiegd word, alsof ik in een schommelstoel zit, naar voor en achter bewegend, erg geruststellend, zoals een moeder een kind kalmeert in een schommelstoel.

Ingvild: Ik heb het gevoel alsof ik vastgehouden word, echt vastgehouden, het is alsof de kracht van de aarde door mijn lichaam omhoog stroomt, en uitwaaiert als was het een grote fontein.

Christa: Ik voel heel sterk wat voor een capaciteit ik heb, ik denk eraan, voel het en word het gewaar in mijn lichaam, dat ik in staat ben om lief te hebben, te voeden, vast te houden, de diepe gewaarwording dat het echt zo is.

Sharon: Voel het allemaal, laat jezelf zijn zoals je bent, voel alles, dit ben jij en zoveel meer.

(zingt)
Net of light, Net of Light, floating on the Net of Light,
Net of light, Net of Light, holding in the Net of Light,
Reaching out, reaching in, reaching through the Net of Light,
Loving all, serving all, holding all within the light.
Net of Light, Net of Light, Net of Love, and Net of Light,
Net of Light, Net of Light, our hearts are one within the light.